PROCESS VE THREAD ARASINDA FARK NEDİR?


     


          Process yani diğer bi anlamıyla işlem bir işletim sistemi üzerinde herhangi bir dil ile kodlanmış ve bir compiler (derleyici) ile derlenmiş ve daha sonra hafızaya yüklenerek işlemcide çalıştırılan programlara verilen isimdir.
          Genel anlamda her program bir process olarak düşünülebilir, ancak bir programın birden fazla processi olabileceği gibi her process, yeni başka processlerde üretebilir. İşletim sisteminin tasarımına göre değişmekle birlikte işlemler (process) kendi adres alanında çalışırlar ve hafıza koruması uygulanır. Bu sayede bir işlemin, başka işlemlerin bilgisine erişmesi engellenmiştir.
         İşlemler arası iletişim aynı bilgisayarda çalışan farklı programların haberleşmesini hedef alır, bu durum ağ üzerinde birbiriyle haberleşen bilgisayarlara benzetilebilir.

         Thread (iplik) kavramı, aynı process ortamında birden fazla iş yürütme imkanı sağlar. Bir process’in çalışmaya başlaması ile birlikte bir thread oluşturulur ve bu process içerisinde birden fazla iplik oluşturulabilir. Yaratılan iplikler aynı adres uzayında koşarlar. Her ipliğin kendine has program sayacı, saklayıcıları, yığını ve durumu(yok edilme, askıya alınma, önceliğinin değiştirilmesi) vardır. Bir iplikteki değişkeni aynı işlem tarafından üretilmiş bütün iplikler değiştirebilir veya okuyabilir.
          Threadler iş parçacıkları olup, çoklu görevlerde senkranizasyon sağlamak için kullanılır. Her threadin farklı bir görevi vardır. Eğer bu threadler aynı anda aynı bölgeye girerse hatalar meydana gelebilir.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

LINKER (BAĞLAYICI) NEDİR?

GUI (GRAFİKSEL KULLANICI ARAYÜZÜ) NEDİR?