COMPILER (DERLEYİCİ) NEDİR ? & C DERLEYİCİLERİ

     
          Bir programlama dilinde yazılmış programı başka bir programlama diline çeviren programlara “çevirici (translator)” denir. Dönüştürülmek istenen programın yazıldığı dile “kaynak dil (source language)”, dönüşümün yapıldığı dile ise “hedef dil (target language)” denir.

Eğer hedef dil, makine dili ya da simgesel makine dili ise bu tür çeviri programlara Derleyici (Compiler)denir.

Bilgisayar elektronik bir makinedir. Doğal olarak elektrik ile çalışır. Peki elektrik ile çalışan bir makine nasıl kontrol edilebilir? Elektrik sinyallerinin kontrolü ile. Bu kontrol mekanizmasını anlamak biraz zor bir iş. Gerçek programcı 1 ve 0 ile kod yazandır diye bir düşünce vardı eskiden.Asıl amaç elektronik sinyallerini (makine dilini) kontrol etmek. Makine dilinden daha rahat anlaşılması için insan diline daha yakın yeni diller türetilmiş.Bu dillere de programlama dilleri diyoruz. Tabi insanların konuşurken kullandığı dillere benzer özellikleri var. Yani kendi içinde bir grameri var, yazımla alakalı kuralları var. Hepsinden öte bu dili konuşabilen kişi (programcı) rahatça anlayabileceği bir yapısı var (olmalı).

Şimdi ortada bir bilgisayarın anladığı dil (makine dili 1 ve 0) bir de insanın anladığı dil (programlama dili) var. İnsan diliyle yazdığımız kodlarımızı makinenin diline çeviren yardımcı programlara Derleyici (Compilerdiyoruz.


C DERLEYİCİLERİ

Eclipse + GCC : Açık kaynak kodlu ve özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Ana odak noktası Java ve Java ile ilişkili teknolojiler olsa da, esnek yapısı sayesinde C ve Python gibi farklı diller için de kullanılmaktadır.

Microsoft Visual Studio: Visual Studio, Microsoft firmasının Windows işletim sisteminde yazılım geliştirmek için sunduğu tümleşik geliştirme ortamı. Oldukça gelişmiş özelliklere sahip bu platformda C++, C# ve Vb. dillerinde yazılım geliştirilebiliyor. C++ derleyicisinde C kodları yazmanız mümkün.

Tutorials Point : Son dönemde bulut tabanlı sistemlerin arttığını görüyoruz. Bunun örneklerinden birisi de herhangi bir kurulum yapmadan web tarayıcımız üzerinde kod yazarak çalışabileceğimiz web siteleri. Tutorials Point web sitesinde birçok dil için online derleyici bulunuyor.




                                          
Dev C++  : Eski bir geliştirme ortamı olmasına rağmen Dev-C++ da C ve C++ çalışmaları yapmak için kullanılabilir.




Code Blocks : Özellikle C ve C++ gibi programlama dillerinde kodlama geliştirme yapmamıza imkan veren, açık kaynak kodlu bir programdır.




































Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GUI (GRAFİKSEL KULLANICI ARAYÜZÜ) NEDİR?

LINKER (BAĞLAYICI) NEDİR?

PROCESS VE THREAD ARASINDA FARK NEDİR?