GNU VE GPL NEDİR ?


      

      GNU


GNU'nun açılımı, 'GNU is Not Unix'tir. Yani GNU, 'GNU, Unix değildir' anlamına gelmekte olan özyinelemeli  bir kelimedir.  

Richard M. Stallman, 1970'li yıllarda MIT (Massachusetts Institute of Technology)'nin Yapay Zeka laboratuvarlarında serbest yazılımı bir yaşam şekli olarak benimsemiş bir grupla beraber 1980'li yılların başına kadar yazılım geliştirici olarak çalışmıştır. Bu grup ile olan birlikteliğinin sona erişinin ardından kendisini o dönemlerde ivme kazanan bazı akımlardan dolayı  benimsenmeye başlanılmış yeni bir sosyal sistem içerisinde bulmuştur.

1984 yılında tamamen özgür yazılımların meydana getirdiği bir işletim sistemi ve işletim sistemine ait araçların geliştirilmesi çalışması böylece başlamış oldu. İşte bu çalışmanın adı GNU idi. Yazılan özgür yazılımların bir şemsiye altında toplanması için 1985 yılında yine Stallman tarafından FSF kuruldu ve GNU yazılımları korumak üzere GPL adı verilen yazılım lisansı duyuruldu. GPL lisansı ile lisanslanan özgür yazılımların amaçları özgürlüklerini korumaktan başka bir şey değildir.


          GPL (GENEL KAMU LİSANSI)

          
                GNU Genel Kamu Lisansı (GNU ya da GPL) birçok yerde kullanılan ücretsiz yazılım lisansıdır ve özgün hali Richard Stallman tarafından GNU projesi için yazılmıştır. Bu lisansın en son sürümü (GPLv3), 29 Haziran 2007'de çıkmıştır. GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı yani LGPL ise GPL'in bazı yazılım kütüphaneleri için yazılmış sürümüdür. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LINKER (BAĞLAYICI) NEDİR?

GUI (GRAFİKSEL KULLANICI ARAYÜZÜ) NEDİR?

PROCESS VE THREAD ARASINDA FARK NEDİR?